Dlaczego białko jest tak ważne w naszej diecie

Białko jest głównym budulcem każdej komórki naszego ciała. Bez niego nie moglibyśmy żyć. Gdyby nie białko, nie moglibyśmy rozwijać się, regenerować tkanek i prawidłowo funkcjonować. Białko, obok tłuszczy i węglowodanów, jest najważniejsze w naszej diecie!

Rola białka w organizmie

Białko jest składnikiem budującym tkanki oraz odbudowującym stare, wyeksploatowane komórki, które nie wytrzymały urazów. Białko jest konieczne do prawidłowego gojenia się ran i regeneracji całego organizmu. Odgrywa w organizmie rolę transportową podczas usuwania toksyn. Jest nieodzowne w utrzymywaniu prawidłowego pH i bilansu wodnego. Białko stanowi podstawowy składnik krwi i płynów śródtkankowych. W 1 g białka znajdziemy 4 kalorie. Podstawą budowy białka są aminokwasy które uczestniczą w biosyntezie ciał odpornościowych. Niedobór białka w diecie jest bardzo groźny, należy się go wystrzegać, podobnie jak i jego nadmiaru.

Proteiny powinny stanowić ok. 15 – 20% całego dziennego pożywienia. Jego najlepsze źródła to mięso, ryby oraz produkty odzwierzęce, np.: jajka, twarogi, mleko, jogurty. Białko pochodzące od zwierząt jest pełnowartościowe. W naturze znajdziemy także białko pochodzenia roślinnego, jednak nie jest ono już pełnowartościowe.

Czym grozi niedobór białka w diecie?

Niedobór każdego składnika odżywczego, w tym białka, grozi bardzo poważnymi konsekwencjami. Początkowo pojawia się uczucie głodu oraz osłabienie. Następnie może dojść pogorszenie koncentracji i pamięci. Niedobór cennego białka ukaże się również na zewnątrz w postaci wypadania włosów, łamliwości paznokci, zmian skórnych czy osłabienia mięśni. Ponadto przy niedoborze białka można zauważyć u siebie obrzęki skórne, np.: opuchnięte powieki i policzki. Bardzo poważne niedobory, które nie zostały wcześniej zahamowane, mogą prowadzić do zaburzeń funkcjonowania układu mięśniowego, oddechowego, a nawet niedokrwistości.

Nadmiar białka również groźny

Czasem wychodzimy z założenia, że skoro niedobór jest groźny, to lepiej dmuchać na zimne i dostarczać organizmowi białka tyle, ile widzimy. To zachowanie może prowadzić do  nadmiaru, który także jest groźny. Nadmiar białka sprawia, że inne składniki pokarmowe nie wchłaniają się prawidłowo. Nerki zostają za bardzo obciążone i mają poważny problem z odfiltrowaniem nadmiaru białka. Kiedy już nie dadzą rady, dochodzi do zaburzeń pracy całego organizmu. Rozpoczynają się problemy z zaparciami, gdyż układ trawienny odmawia posłuszeństwa.

Niedoboru, jak i nadmiaru białka powinniśmy się wystrzegać. By to zrobić, warto przygotować dla siebie ścisłą dietę, której będziemy przestrzegać. Jeśli nie mamy na to czasu, a i gotowanie nie należy do naszych koników, wtedy warto zastanowić się i wybrać catering dietetyczny Włocławek. Porównywarka cateringów dietly.pl stanowi świetne oparcie dla poszukujących smacznej, dobrze zbilansowanej i w przystępnej cenowo diety. Wystarczy podać adres zamieszkania i kilka konkretnych preferencji, a wyniki dostaniemy jak na talerzu!

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here