Herbata Oolong

Herbata Oolong, jest ostatnio bardzo popularnym rodzajem herbaty. Jest to bardzo specyficzny rodzaj herbaty, chociażby ze względu na jej smak oraz sam proces produkcji. Herbata Oolonh posiada szereg dobroczynnych właściwości, ze względu na które warto ja pić przynajmniej raz dziennie.

Pochodzenie herbaty Oolong

Herbata Oolong jej historia powstania datowana jest na okres przypadający po Dynastii Ming, jednak bardzo trudno jest jednoznacznie określić datę, a niektóre źródła historyczne pojadą, że była dobrze znana już podczas panowania Dynastii Song. Najczęściej była podawana w formie ciasteczek, jako hołd dla panującego monarchy.

Z czasem rozpoczęto produkcję sypanej herbaty, a jej popularność można przypisać pewnemu brytyjskiemu ambasadorowi, który w ramach prezentu herbatę Oolong dał królowej Wielkiej Brytanii w XIX wieku. W związku z tym wydarzeniem nastąpił bardzo szybki rozkwit herbaty w całej Europie, ponieważ ludzie polubili ją zarówno za smak jak i aromat. Najwięcej tego rodzaju herbaty produkowane jest w Chinach oraz na Tajwanie.

Jak powstaje herbata Oolong

Herbata Oolong jest specyficznym rodzajem herbaty właśnie ze względu na proces jej produkcji. Produkuje się ja ze starszych i większych liści niż pozostałe odmiany herbat. W związku z innym procesem produkcji młode liście nie przeszłyby przez proces obróbki, polegający na rolowaniu oraz zwijaniu. Pierwszym etapem jest proces więdnięcia, zerwane liście układa się na specjalnych sitach i poddaje się je dłuższemu procesowi suszenia.

Kolejnym etapem jest rolowanie, w którym liście zostają celowo połamane tak aby nabrały odpowiedniego kształtu, poprzez uszkodzenie liści zaczyna się kolejny etap jakim jest oksydacja. Oksydacja jest niczym innym jak uwolnieniem enzymów znajdujących się w liściach i wejściem w proces z tlenem, dzięki czemu liście zaczynają ciemnieć. Następnie następuje proces podgrzewania, które  trwa kilka godzin w celu uwolnienia wszystkich aromatów oraz zatrzymania na odpowiednim etapie procesu utleniania.

Ostatnim etapem jest suszenie, które polega na poddaniu obróbce cieplnej, najczęściej kilkugodzinnej, dla lepszego efektu aromatycznego. Proces ten może być kilka razy powtarzany, co zapewnia doskonały i niepowtarzalny smak. Cały swój niepowtarzalny smak i aromat herbata Oolong zawdzięcza przerwanemu na pewnym etapie procesowi fermentacji liści.

Sposób parzenia herbaty Oolong

Sposób parzenia herbaty Oolong nie jest zbyt skomplikowany. Należy wziąć około 5 gramów (1 łyżeczkę) herbaty liściastej, wsypać do filiżanki a następnie zalać herbatę wodą. Woda powinna mieć temperaturę od 90 do 95 °C. Herbatę Oolong można parzyć wielokrotnie, przy czym należy pamiętać, że każdy następny raz powinien być wydłużony. Pierwsze parzenie powinno wynosić około 1,5 minuty, natomiast drugie parzenie od pół minuty do minuty, trzecie parzenie powinno być wydłużone do 2 minut, natomiast czwarte ostatnie parzenie jest najdłuższe i powinno być od  4 do 5 minut.

Właściwości herbaty Oolong

Herbata Oolong, tak jak pozostałe herbaty posiada szereg dobroczynnych właściwości. Ze względu na zawartość dużej ilości witamin oraz antyoksydantów ma dobroczynny wpływ na:

– skórę, kości oraz zęby,

– redukuje stres,

– pomaga w chorobach serca oraz układu krążenia,

– pomaga w osteoporozie,

– miażdzycę,

– reguluje poziom cukru oraz ciśnienie krwi,

– pomaga w odchudzaniu,

– minimalizuje zachorowanie na nowotwór,

– reguluje florę bakteryjną w organizmie,

– chroni przed depresją,

– pomaga obniżyć zawartość toksyn w naszym organizmie,

– dodatkowo wpływa na odporność.

Przeciwwskazania do picia herbaty Oolong

Przeciwwskazaniem do picia herbaty Oolong są:

– ciąża,

– karmienie piersią,

– wiek poniżej 18 lat,

– bezsenność,

– częste bóle głowy,

– problemy z sercem,

– zbyt duży poziom stresu,

– wejście w interakcje z przyjmowanymi lekami.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here