Jak przechowywać wino?

Wino to trunek wymagający odpowiedniego przechowywania. By jak najdłużej pozostało świeże i nie straciło swych walorów smakowych, należy przechowywać je we właściwych warunkach.

Oświetlenie

Wybierając miejsce na przechowywanie wina należy zwrócić uwagę na oświetlenie. Każde wino powinno być przechowywane w miejscu zacienionym, a najlepiej wybrać miejsce całkiem ciemne. Ciemna butelka nie chroni wina przed szkodliwym działaniem światła.

Światło powoduje wydzielanie się siarki, co niekorzystnie wpływa na smak wina. Wino wystawione na działanie światła zarówno naturalnego, jak i sztucznego szybciej się starzeje i traci swą naturalną barwę. 

Temperatura powietrza

Bardzo ważne znaczenie w przechowywaniu wina ma temperatura powietrza. Nie powinna przekraczać 20 stopni Celsjusza. Zbyt wysoka, ale również zbyt niska temperatura zakłóca proces dojrzewania i powoduje zmiany w smaku wina.

W najwyższych temperaturach (15–18 stopni) można przechowywać wino czerwone. Białe wino należy przechowywać w nieco niższych temperaturach (10–15 stopni). Najchłodniejszych warunków przechowywania wymaga wino różowe (9–10 stopni).

Wina nie należy narażać na gwałtowne zmiany temperatur. Nie wolno go zostawiać na nasłonecznionym stole. Przegrzane wino szybko ściemnieje i się utleni.

Wilgotność powietrza

Trzeba również pamiętać, że wino potrzebuje odpowiedniej wilgotności powietrza. Pomieszczenie, w którym przechowujemy wino nie powinno być ani zbyt suche ani zbyt wilgotne. Bardzo suche powietrze może spowodować skurczenie się korka, konsekwencją czego może być dostanie się powietrza do butelki. Zbyt wilgotne powietrze może doprowadzić do spuchnięcia, a nawet do spleśnienia korka. Optymalna wilgotność powietrza to 65–80%.

Najlepszym miejscem do przechowywania wina jest zaciemniona, chłodna piwnica wyposażona w regały do piwnicy. Regały pozwalają w odpowiedni sposób posegregować wino.

Wino jest niezwykle podatne na różnego rodzaju zapachy. Z tego względu powinno mieć stały dopływ powietrza. Trzeba więc postarać się o odpowiednią wentylację powietrza.

Pamiętajmy, by wino przechowywać w pozycji leżącej. Korek powinien być cały czas zamoczony, co zapobiega wyschnięciu oraz przedostaniu się do butelki powietrza. Warto też pamiętać, by  nie otwierać od razu dopiero co kupionej butelki. Wini musi się ustać i uspokoić. Potrzebuje na to co najmniej kilku dni. Jeżeli spełnimy wszystkie warunki, będziemy mogli cieszyć się wyjątkowym smakiem wina.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here