Jak zrobić domowe lody?

Jak zrobić domowe lody? To pytanie coraz częściej pada pośród moich znajomych. No bo spójrzmy prawdzie w oczy, kto nie uwielbia tych cudownych zimnych słodkości. Jeżeli jest jeszcze możliwość, żeby zrobić je za pół-darmo w domu, no to proszę. Kto by się nie skusił o to, żeby posiąść taką wiedzę. Jest ona powszechnie dostępna w internecie, gdyż mnóstwo osób stara się w domowym zaciszu wykonywać swoje ulubione zimne desery. Postarajmy się jednak zebrać najważniejsze informacje w jednym miejscu.

Jak zrobić domowe lody?

Jak zrobić domowe lody?Osobiście, podałem swoim znajomym pomysł, żeby kupili sobie trochę mleka, ewentualnie tłustej i zarazem rzadkiej śmietanki, trochę owoców mrożonych oraz czekolady (w formie startej). Powiedziałem, żeby to wszystko razem wrzucili do jednego pojemnika i wymieszali oraz wstawili do lodówki na jedną noc żeby się przegryzło. W międzyczasie, zaproponowałem, żeby zamówili ze strony producenta systemów klimatyzacyjnych i kriogenicznych, butlę z ciekłym azotem. To wcale nie jest takie drogie. Trzeba odłożyć kilkaset złotych i butla z ciekłym azotem jest Twoja. Co dalej?

Jak już dysponujesz taką butlą, czas, żeby wylać zawartość butli z ciekłym azotem na miskę z Twoją pyszną mieszaniną jednorodną. Pamiętaj jednak, że przy używaniu ciekłego azotu, musisz stosować ochronkę na swoje dłonie i maskę na oczy (okulary). Jednocześnie, kiedy Ty, w całym rynsztunku będziesz nalewał ciekłego azotu do miski, druga osoba powinna używać miksera, do równomiernego rozprowadzania chłodu po misce. Pamiętaj, że ciekły azot jest piekielnie zimny. Jeżeli kropla wyleci Ci na skórę to nic się nie stanie, bo szybko odparuje część ciepła z powierzchni Twojej ręki i powstanie warstwa poduszki z pary wodnej, która ochroni Twoje ciało. Gdyby jednak nastąpiła sytuacja, że zaczęłaby się lać na Ciebie potężna struga ciekłego azotu, odparowana poduszka z pary wodnej nie dałaby rady. Kończyny zaczęłyby Ci odmarzać. Jak zrobić domowe lody? Można ciekłym azotem – ale jest trochę niebezpiecznie.

Są oczywiście inne sposoby niż ciekły azot

Może być też ciekły Hel. Jest zimniejszy, także proces zamarzania mieszanki zachodzi jeszcze bardziej gwałtownie. Jednak z tego względu trzeba się go wystrzegać – jest za zimny. Warto jeszcze zwrócić uwagę na fakt, że Hel jest o wiele droższy niż Azot. Dlatego jeżeli zależy Ci na oszczędności, to zastanów się dobrze w co i ile inwestujesz. Gra jest niewarta świeczki.

Co jest potrzebne do zrobienia lodów w domu?

Co jest potrzebne do zrobienia lodów w domu?Bardzo istotnym komponentem, bez którego robienie lodów nie uda się nigdy jest niska temperatura. Do tego celu potrzebujemy źródła niskiej temperatury, na tyle niskiej, żebyśmy mogli zamrozić śmietanę. Myślę, że lodówka lub zamrażarka, która jest w stanie zejść z temperaturą poniżej -8 stopni Celsjusza sprawdzi się w tej roli. Co więcej? Oczywiście potrzebujemy śmietanki, owoców, serków, tartej czekolady lub innych składników, które nadadzą smak dla naszego deseru. Teraz właściwie, wystarczy wymieszać wszystko razem ze sobą, wstawić do lodówki i czekać aż z postaci ciekłej przejdziemy na formę stałą. Po upływie pewnego czasu – gotowe – wcale nie było tak trudno.

Czy jedzenie lodów jest dobre dla naszego organizmu?

Pamiętajmy, że głównym składnikiem lodów, oprócz wody i śmietany jest cukier – i to w ogromnych ilościach. Wszyscy przecież wiemy jak cukier działa – jest bardzo zły dla naszego zdrowia. Sprawia, że jesteśmy bardzo ospali, leniwi, odkłada się wokół naszej talii spora ilość tkanki tłuszczowej. Generalnie, nie jest kolorowo. Można jeść z umiarem, wtedy wspomniane oddziaływanie cukru na nas jest znacznie pomniejszone, jednak spójrzmy prawdzie w oczy – kto poprzestaje na małym kubeczku lodów?

Nie wierzę w coś takiego jak samokontrola u ludzi. Zastanówmy się chwilę, dlaczego ktoś miałby wpisywać w wyszukiwarce Google frazę: „Jak zrobić domowe lody?”. Jestem w stanie się założyć, że ktoś poszedł do lodziarni, zjadł pysznego loda, po czym wrócił do domu i non-stop o nim myślał. Chciał pójść po następnego ale w międzyczasie zamknęli lodziarnie, w której lód został zakupiony. Nic z tego. Co gorsza, akurat była niedziela niehandlowa, także nie zostało mu nic innego jak tylko zrobić lody samemu – w tym momencie wpisał w wyszukiwarce: „Jak zrobić domowe lody?”.

Ludzie uwielbiają cukier

Trudno się dziwić. Pod względem biologicznym jest świetny, bo jest energią samą w sobie – taka postać energii może zostać z miejsca wykorzystana przez organizm aby doprowadzić związki odżywcze do mózgu. Jednak jako ludzie myślący nie możemy ulec instynktom – proszę Państwa, kontrolujmy się! Nie bądźmy zwierzętami!

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here