masło orzechowe

Masło orzechowe jest to produkt, który w połowie osób kojarzy się cennym składnikiem diety, a drugiej połowie jest kaloryczną przekąską. Każdy z nas powinien zwrócić uwagę na ten produkt spożywczy. W obecnych czasach dużą popularność zyskały diety białkowo-tłuszczowe, a ograniczone zostało pożywienie zawierające węglowodany. Duża ilość słodyczy zyskała swoje zdrowe alternatywy, po które może sięgnąć osoba ze skłonnością do podjadania słodkich rzeczy. Masło orzechowe to idealna alternatywa, która ma co prawda sporo kalorii, ale jednocześnie cechuje się wysoką gęstością odżywczą. Co zawiera masło orzechowe? Które masło orzechowe wybrać? Jak zrobić masło orzechowe w domu? Odpowiadamy! 

Przeczytaj też: https://akcemed.pl/maslo-orzechowe-cenny-skladnik-diety-czy-kaloryczna-przekaska/ 

Masło orzechowe – co kryje w swoim składzie? 

Masło orzechowe pozyskiwane jest ze zmielonych orzechów, które podawane są uprzednio pracę sobie wrażenia. Taki rodzaj produktu dostarcza wszystkich cennych składników odżywczych, które zawierają orzechy czy migdały. Najczęściej dostępne są masła orzechowe z orzechów arachidowych, migdałów, nerkowców, orzechów laskowych, orzechów włoskich lub orzechów brazylijskich. Bardzo ważna jest zawartość w maskach orzechowych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Szczególnie ważne są te wykonane z orzechów, które zawierają dużą ilość kwasów omega 3 z jednoczesną niską zawartością kwasów omega 6. 

Które masło orzechowe wybrać? 

Analizując zawartość kwasów omega, najlepiej prezentuje się masło wykonane z orzechów włoskich, ponieważ zawiera ona optymalną proporcje omega 3 do omega 6. Spora zawartość kwasów omega-6 wyróżnia się w maśle z orzechów ziemnych. Tego typu masło orzechowe nie jest najlepszym wyborem przy wybieraniu tego najzdrowszego. 

Wiele maseł orzechowych dostępnych w sklepach to żywność mocno przetworzona, która zawiera duże ilości cukru, oleju palmowego, soli, syropu glukozowo-fruktozowego, a także innych wydatków. Najbardziej wartościowe masło orzechowe powinno w swoim składzie zawierać jedynie orzech. Przed zakupem warto starannie przeczytać etykietę znajdującą się na opakowaniu produktu. Jeżeli nie mamy dostępu do masła orzechowego dobrej jakości, powinniśmy spróbować wykonać takie masło w domu, po prostu blendując wybrane orzechy, aż do uzyskania kremowej, jednolitej konsystencji. 

Domowe masło orzechowe – jak je zrobić? 

Naturalne masło orzechowe wykonane w domu można przyrządzić w bardzo prosty sposób. Wówczas skład produktu będzie nam bardzo dobrze znany, ponad to będziemy mogli przygotować swój ulubiony wariant smakowy. Wszystko co należy zrobić to przygotować szklankę wybranych orzechów, następnie długo je blendować, kiedy blender nie daję rady z tym zadaniem, można dodać do orzechów odrobinę oleju o neutralnym smaku na przykład tego z pestek winogron. Uzyskany w ten sposób masło należy przełożyć do szklanego słoika oraz przechowywać w chłodnym miejscu. Powinno być ono spożyte w przeciągu miesiąca. 

Zobacz też: http://www.bursztynia.pl/dieta-bogatoresztkowa-czym-polega/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here