Koktajle mają tę przewagę kulinarną, że mogą być przygotowywane niezależnie od aktualnej pory roku. Oczywiście najlepiej jest wykorzystać sezon, który daje najwięcej świeżych owoców i warzyw, jednak dzięki dzisiejszym rozwiązaniom także w zimie mamy dostęp do sporej ilości zdrowych produktów.
Zielone koktajle w ostatnich latach zdobyły bardzo dużą popularność. Dlaczego? Ze względu na swoje właściwości. Zielone warzywa są bogate w dużą ilość witamin, które korzystnie wpływają na organizm w każdym wieku.
Koktajl ze szpinakiem i selerem
Szpinak jest niekwestionowanym królem w skojarzeniu związanym z zielonymi warzywami. Niekiedy nie przepadają za nim dzieci, ale do czasu! Dopóki nie spróbują naprawdę dobrze przyrządzonego szpinaku. Koktajl ze szpinakiem jest jedną z takich potraw, którą swobodnie może przygotować każdy, nie wymaga długotrwałego planowania i nadzwyczajnych zdolności kulinarnych. Wystarczy posiadać potrzebne produkty i blender, którym zmiksujemy dodatki. Jak przygotować zielony napój, który pokocha każdy? Przepis poniżej:
- 100 g liści szpinaku (optycznie jedna szklanka),
- 1 pomarańcza lub sok (ale wtedy rezygnujemy z wody),
- 1 banan,
- zimna woda (mineralna lub przegotowana, do uzyskania odpowiedniej konsystencji),
- korzeń imbiru, ok. 2 cm (opcjonalnie; można z niego zrezygnować, z uwagi na dość specyficzny, wyczuwalny aromat, który nie każdemu odpowiada).
Szpinak jest źródłem witaminy C oraz dużej ilości żelaza, zatem zgodnie z powszechnym skojarzeniem istotnie wpływa na siłę i zdrowie. Dla osób, które nie przepadają za bananem, istnieje inny sposób na to, jak przyrządzić koktajl ze szpinakiem. Można dodać do niego nasze rodzime, bardzo dobrze znane i powszechnie lubiane jabłko. Wtedy proporcje koktajlu wyglądają tak:
- 100 g liści szpinaku,
- 1 jabłko,
- sok z pomarańczy (pół szklanki),
- łyżka miodu lub syropu klonowego.
Kolejnym warzywem, które równie godnie reprezentuje zielone koktajle, jest seler naciowy. Dość rzadko jeszcze stosowany w przepisach, ale nie należy się przed nim bronić. W doborowym towarzystwie potrafi całkiem dobrze się prezentować i zasmakować. A oto przepis na selerowy koktajl:
- 1 łodyga selera naciowego,
- 1 ogórek,
- garść szpinaku,
- 1 banan lub 1 jabłko,
- 1,5 szklanki wody,
- łyżka soku z cytryny lub limonki.
Inna konfiguracja dodatków do koktajlu z selera sprawi, że nabierze on zupełnie odmiennego smaku:
- 3 łodygi selera naciowego,
- 1 jabłko,
- 1 kiwi,
- 1 łyżka syropu klonowego lub miodu (jeśli lubisz słodycz).
Dzięki kiwi koktajl nabiera zupełnie innego smaku, a jabłko idealnie łagodzi oba te zielone produkty. Całość komponuje się w orzeźwiający i sycący napój.
Kto gra w zielone, często wygrywa
Zielone koktajle są źródłem witalności i dobrego samopoczucia. Wpływają na oczyszczenie organizmu, poprawienie trawienia i przyspieszenie spalania tłuszczu, zatem odpowiednio regulują naszą przemianę materii. Jeśli więc zależy nam na zdrowym i rozsądnym odchudzaniu, to warto robić to z wykorzystaniem naturalnych rozwiązań. Dzięki temu chudniemy mądrze i nie przeciążamy organizmu. Dostarczając odpowiednich witamin, wpływamy także na prawidłowe funkcjonowanie naszego narządu wzroku, serca, nerek oraz układu odpornościowego i całego organizmu.